22 Nisan 2015 Çarşamba


HDP Türkiye’ye yöneldi.


22/04/2015 
diken.com.tr

HDP’nin 12 maddelik seçim bildirgesinin üç özelliği var.
12 maddeye bakıp daha öncekilerle karıştırdığımızda farklı noktalar söz konusu. Birçok komisyon kurulmuş, o alanın uzmanları, akademisyenler farklı çalışma grupları oluşturup 12 maddeyi belirlemiş. 
Birincisi belli bir bölge ve sorunu ele almayan Türkiye’ye seslenen kapsayıcı bir beyanname.
İkincisi, Kürt siyasi hareketi çizgisinin aksine somut ve işlevsel maddeler söz konusu.
Yani Türkiye partisi olma iddiasını beyannameye yansıtmış.
Üçüncüsü beyannamede çözüm süreci kısa bir paragrafta geçiyor. Türkiye’ye yönelik konular öne çıkmış. Belli noktalara takılıp kalınmamış. Çözüm süreci öne çıkarılmamış ama kararlılık vurgulanmış. Silahsız çözüm öne çıkmış. Ortak vatan vurgusunun da altını çizmek gerekiyor. Önemli çünkü.
Başkanlık: Anayasal sistemde başkanlığa geçit yok deniyor. En büyük kozlarından biri bu gibi ama abartılmamış. Olmayacak diyorlar.
Çözüm süreci: Kırmızı çizgi Dolmabahçe mutabakatı. Dolmabahçe’deki 10 madde çözümün ilkesel çerçevesi olarak kabul ediliyor.
Ekonomik vaatler: Belli orana kadar su ve elektrik bedava. Emekliye en az 1800 TL. Asgari ücret 1800 TL. Okullara bedava süt, her mahalleye kreş, 15-25 yaş arasına 200 TL ulaşım-iletişim desteği, kredi kartı borçunu yapılandırma vb.
Bunların bir kısmı Ayağı yere basan vaatler. Moda soru: Kaynak nerede. Yanıtları şu: Bu tercih ve öncelik meselesi.
Ekonomide öncelikler değişirse kaynak sorun olmaz. Üstelik Türkiye’nin kaynağı bol ve savunma harcamalarından kısıntı yapılabilir. 
Eş başbakanlık: Ve ilk kez eş başbakanlık telaffuz edildi. Eş başkanlık özgün bir konu. HDP çizgisinde kadınların öne çıkması diğer partilerde olumlu etki yarattı. Eş başbakanlık da olur mu? Olur.
Kadınlar: Kadın bakanlığı kurulacak, 8 Mart’ta kadınlara tatil verilecek, ev içi emeği değerlendirilecek, kadına yönelik şiddet en sert biçimde cezalandırılacak.

Demirtaş: Moral barajı aştık

Birçok madde daha var ama HDP belli ki Türkiye’ye yönelmiş.
Barajı aşarlar mı? Selahattin Demirtaş’ın yanıtı: “Psikolojik barajı, moral barajı aştık. Oy barajını da sandıkta aşacağız.”
Beyannameler sandıkta ne kadar etkili tartışılır. Partilerin bunları anlatmaları ve seçmeni ikna etmeleri gerekir.

Sakin ama lafını sakınmadan

Ama görünen ve söylenen o ki HDP umut vaat ederken daha sakin bir tonda ama lafını sakınmadan yol alacak, provokasyona gelmemeye çalışacak. 
İşleri kolay mı? Değil. 
Ama barajı aşması halinde Türkiye’de siyaset yeniden düzenlenecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder