9 Ekim 2014 Perşembe


Kobane: Kürtler ile Türklerin yeni bir gelecek kurması için dönüm noktası
4.10.2014   diken com
IŞİD sonunda Kobane’nin kapısına dayandı. ‘Hattın altında olacaklar’, ‘hattın üstündeki’ gidişatı da belirleyecek. Çünkü sınırın iki yanında yaşayanları sadece bir tren yolu ayırıyor; aynı toprağın insanlarını, akrabalarını.Bu tren yolunun üstü Türkiye, altı Suriye’dir. Fransızların bir yüzyıl önce çizdikleri sınır da her iki tarafındakiler için rayların uzandığı bir yoldur sadece. Kısa süre önce ‘hattın altına’ geçerken IŞİD Kobane kapılarına dayanmak üzereydi. Kent boşaltılmış, eli silah tutan genç erkek ve kadınlar dışında herkes Türkiye tarafına geçmek zorunda kalmıştı. Artık kenti ve bölgeyi savunan YPG’nin de kenti sınırlarına çekilip, yeni bir savunma hattı oluşturduğunu biliyoruz.
ABD’nin tavrı sorgulanıyor
Kobane sokaklarında dolaşırken şunu görmek mümkün: Eldeki olanaksızlıklara ve silah gücündeki dengesizliğe rağmen, Kobane ‘insan gücü ve direnci’yle savunuluyor. IŞİD’in her türlü ağır silahla saldırdığı ve çok rahat davrandığı biliniyor.
Kobane’dekiler ise bir yandan kent savaşına hazırlanırken, bir yandan da Amerika’nın IŞİD’i belli yerlerde neden vurmadığının yanıtını arıyor. Bu yanıtı arayanlardan biri de, PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah. Abdullah Amerikan uçaklarının Irak’ta yaptığını Suriye’de yapmadığını söylüyordu.
Çevre köylerden destek
Sınırın Suriye tarafında ele geçirdiği eski Esad karakollarına hakim olan IŞİD’in rahatlığını, Türkiye sınırından çıplak gözle görmek mümkün. Çevre köylerden destek aldığı belli. Zaten mülteciler de anlatıyor: “Önce çeteler köyü bastı, sonra Arap komşularımız yağmaladı” diye. Yani Kobane civarındaki köyleri de rahatlıkla kullanabiliyorlar. Güneydeki Rakka hattından her türlü lojistiği sağlayabiliyor. Kobane’deyse mühimmat sınırlı.
Türkiye, Kobane’nin düşmesine izin vermemeli
Şimdi soru şu: Kobane düşer mi? Normal şartlarda düşmez. Kent savunmasını ya da kent savaşını daha iyi bilen YPG’liler direnir. Amerikan hava saldırısı IŞİD’e darbe vurur, Türkiye’nin artacağı adımlar kenti rahatlatır. Kobane’nin düşmesine izin vermemeli.
İki halkın tarihinde önemli bir hafıza
Moda olduğu üzere stratejik, jeostratejik ve de ne anlama geldiği belli olmayan ucu açık birtakım iri analizler ve hesaplamalar yerine, ileriye yönelik, Kürtlerle Türklerin tarihinde çok önemli bir hafıza oluşturabilecek bir ilişkinin harcı Kobani’de karılabilir. Kobani hafızalarda Kürtlerle yeni bir gelecek kurma açısından önemli bir dönüm noktası olabilir.
Kobane’nin düşmesinin siyasi, psikolojik ve tarihi etkileri olacaktır. Birincisi, kent düşerse katliam yaşanır; ikincisi, böyle bir durum insanların hafızasında Türkiye’nin pozisyonunu farklı bir yere oturtur; üçüncüsü, tarihin olumsuz sayfalarına biri daha eklenir. Çözüm süreci açısından önemini anlatmaya gerek bile yok zaten…
Türkiye kısa sürede adım atmalı
Kobane’nin düşmesi zaten birkaç noktada Türkiye’ye komşu olan IŞİD’in koca bir kenti ele geçirip, Türkiye’ye coğrafi olarak tepeden bakması ve geniş bir bölgede yönetime sahip olması demek.
Türkiye’nin geleceği için hattın altında IŞİD’le mi, yoksa Kürtlerle mi yaşamak hayırlı? Kobane düştükten sonra IŞİD’le savaşmanın bir anlamı kalacak mı? Türkiye’nin Kobane konusunda kısa sürede adım atması gelecek açısından en hayırlısı olacaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder